تشخیص و درمان واریس
مختصری راجع به واریس
رگهای واریسی که از نوع سیاهرگ هستند، گاهی دچار پیچ خوردگی و افزایش شدید سایز می شوند. علت این مئله تخریب دریچه های لانه کبوتری ای هستند که در ایم رگ ها طوری تعبیه شده اند که بصورت یک طرفه خون را از اندام ها به سمت ثلب هل بدهند.
وریدهای واریسی بیشتر بر روی رگهای اندام تحتانی تأثیر میگذارند. به این دلیل که ایستادن و راه رفتن باعث افزایش فشار در رگ های پایین تنه می شود (بر اساس قانون جاذبه). در در بسیاری از افراد، رگهای واریسی ریز قرمز و بنفش با قطر 1-2 میلی متر (رگ های عنکبوتی) که یک نوع رایج و خفیف آن است دیده می شود. این رگ ها به جز نگرانی زیبایی، خطر دیگری برای فرد ندارند. اما در برخی افراد، واریس می تواند باعث درد، تورم و خونریزی های دردناک زیر پوستی و حتی زخم های بزرگ و مهمی ایجاد کرده و یا منجر به مشکلات جدی تری شود.
- علایم کلی واریس:
1. احساس درد و سنگینی در پاها
2. تشدید درد پس از نشستن یا ایستادن طولانی مدت
3. خارش پوستی
4. تغییر رنگ پوست در اطراف ورید واریسی
5. تورم اندام مبتلا
6. ایجاد زخم
- علل ایجاد واریس:
دریچه های ضعیف یا آسیب دیده وریدی لانه کبوتری می توانند منجر به واریس شوند. سرخرگ ها خون را از قلب به بقیه بدن می برند. سیاهرگ ها خون را از بقیه بدن به قلب باز می گردانند. برای بازگرداندن خون به قلب، سیاهرگ های پا باید بر خلاف نیروی جاذبه عمل کنند. بدین منظور، انقباضات عضلانی در ساق پاها به عنوان پمپ قوی ای عمل می کنند و دیواره های الاستیک رگ ها به بازگشت خون به قلب کمک می کنند. دریچه های ریز لانه کبورتی در سیاهرگ ها نیز با جریان خون به سمت قلب (جلو) باز می شوند و سپس برای جلوگیری از بازگشت جریان خون به سمت عقب، بسته می شوند (جریان یک طرفه دارند). اگر این دریچهها ضعیف شده یا آسیب دیده باشند، خون میتواند به سمت عقب جریان و در رگهای پاجمع شدهو باعث کشیدگی، گشادی یا پیچ خوردگی سیاهرگها شود.
عوامل خطر واریس:
• سن بالا
• جنسیت : زنان بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. تغییرات هورمونی قبل از دوره قاعدگی یا در دوران بارداری یا یائسگی ممکن است عامل واریس باشد زیرا هورمون های زنانه تمایل به شل کردن دیواره سیاهرگ ها دارند. درمان های هورمونی نیز مانند قرص های ضد بارداری، ممکن است خطر ابتلا به واریس را افزایش دهند.
• بارداری : در دوران بارداری، حجم خون در بدن افزایش می یابد. این تغییر از کودک در حال رشد حمایت می کند، اما می تواند رگ های پا را نیز بزرگ کند. معمولا این نوع از واریس ظرف شش الی دوازده ماه، خود به خود قابل برگشت است.
• سابقه خانوادگی : اگر سایر اعضای خانواده رگ های واریسی داشتند، احتمال بیشتری (حدود 50%) وجود دارد که شما نیز دچار واریس شوید.
• چاقی : اضافه وزن فشار بیشتری بر رگ ها وارد می کند.
• ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی : حرکت به جریان خون کمک می کند.
• پا روی پا انداختن یا پوشیدن لباس های تنگ
عوارض واریس، اگرچه نادر است، می تواند شامل موارد زیر باشد :
• زخم ها: زخمهای دردناک میتوانند روی پوست نزدیک رگهای واریسی، بهویژه در نزدیکی مچ پا ایجاد شوند. یک نقطه تغییر رنگ روی پوست معمولاً قبل از ایجاد زخم شروع می شود. اگر فکر می کنید دچار زخم پا شده اید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
• لخته شدن خون: گاهی اوقات، سیاهرگ های عمقی پاها بزرگ می شوند و ممکن است باعث درد و تورم پا شوند.
• خون ریزی: گاهی رگهای نزدیک به پوست پا به دلیل فشار بللای خون درون آنها با کوچک ترین ضربه، می ترکند. اگرچه این معمولا فقط باعث خونریزی جزئی می شود، اما نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
اسکلروتراپی ( روش جدید درمان واریس ) چیست؟
اسکلروتراپی به طور موثر رگ های واریسی و عنکبوتی را درمان می کند. اغلب به عنوان درمان انتخابی برای وریدهای واریسی کوچک در نظر گرفته می شود.
اسکلروتراپی شامل تزریق مستقیم محلول تخریب کننده دیوار رگ به داخل سیاهرگ است. محلول اسکلروتراپی باعث زخم شدن ورید می شود و خون را مجبور می کند از طریق سیاهرگ های سالم تر مسیر خود را تغییر دهد. ورید فرو ریخته مجدداً در بافت موضعی جذب می شود و در نهایت محو می شود.
برخی از عوارض جانبی که ممکن است در محل تزریق اسکلروتراپی رخ دهد، عبارتند از :
• کبودی
• نواحی قرمز برجسته
• زخم های کوچک پوستی
• لکه های تیره پوستی
این عوارض معمولا در عرض چند روز تا چند هفته از بین می روند. برخی از عوارض جانبی ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد تا به طور کامل ناپدید شوند.
در برخی موارد، ممکن است چندین جلسه درمان اسکلروتراپی برای بیمار مورد نیاز باشد.